Monday, 25 May 2015

Kisah nya bermula di siniTelah jauh kembara ku mengenal dunia. Cinta? Itu tak asing lagi bagiku. Melalui hidup yang penuh dengan berliku, itu asam garam hidup ku. Bahagia, itu tiada di dalam kamus hidup ku. Tapi itu dulu sebelum dia hadir dalam hidup ku. Aku bagaikan pelabuhan usang yang sepi dan terlupakan. Jauh sekali bahtera megah dan mewah untuk merapat di perlabuhan usang ini. Aku tak pernah berharap semua itu terjadi. Cukuplah hanya memandang indah semua itu berlalu dan pergi. Semuanya tak ubah bagai angin yang menerpa dan tiba masanya di lupakan.

Pernah dulu sebuah bahtera yang penuh kekosongan singah. Tapi tak mampu bertahan lama, hadirnya cuma mengisi kekosongan dan bila semuanya telah di milikinya, dia pun berlalu meninggalkan senyum dan tawa yang pernah di ukirnya saban waktu dulu. Hadirnya pada pelabuhan usang ini, banyak memberi pengajaran dan meninggalkan luka yang amat pedih dan dalam.

Waktu kian berlalu, masa kian berlari, sedikit demi sedikit luka yang pernah di ukirnya dulu kian kering. Tak pernahkah di sedari olehnya, hati di dalam genggamnya hancur musnah tiada terperi. Kenapa singah dahulu andai cuma tahu mengukir luka?. Telah ku ingatkan sejak awal lagi, yang kau tak akan mampu bertahan di sini. Kau nafikan semuanya. Katamu, cinta yang kau bawa ini terlalu sempurna untuk membuktikan yang kau terindah dari pernah ada. Tapi akhirnya kau gagal dengan kata kata mu, dengan sumpah janji setiamu.

Kau gagal untuk membuktikan yang kau terindah dari yang ada. Kau tinggalkan aku tanpa sedikit rasa berdosa. Tanpa kau kenang kembali semua kata peringatan ku atas mu dulu. Dengan ego kau berkata, kita tak mampu tuk bersama. Dengan yakinnya kau melangkah pergi seolah olah aku yang mengetuk hati mu awal dulu. Terima kasih untuk semua. Kerana mu aku banyak belajar dari rasa sakit yang kau cipta ini. Sepenuhnya kau ku lepaskan dari hidup ku. Kibarkanlah layar megah mu itu. Berlayarlah kau kembali ke samudera yang biru, yang penuh dengan teka teki. Di sini aku telah temukan takdir dan hati yang sangat tulus untukku.

Kisahnya teramat lucu teramat indah. Bermula dari jauh nun di sana. Pelabuhan usang ini di perhatikan oleh sebuah bahtera yang megah dan indah dari kejauhan. Menghantar isyarat yang seakan akan boleh ertikan. Tapi tak ku hiraukan. Tanpa rasa menyerah lalu di utuskan nukilan yang teramat panjang untukku.


Kisah nya bermula di sini.

2 comments: